Cultuurcafé

Cultuur Platform Woerden organiseert circa vier keer per jaar een Cultuurcafé. Een avond met presentaties over kunst(projecten) in Woerden, muziek, gedichten, en natuurlijk volop gelegenheid tot netwerken. Meestal vinden de café's plaats in wisselende culturele accomodaties. Iedereen, met interesse in kunst en cultuur in Woerden en omgeving is van harte welkom. Komt u ook?

Cultuurcafé - 8 november 2017

20 uur in Het Klooster (Zaal 31, 1e verdieping)
Presentatie: Maarten Tuit en Mariëtte van Slagmaat

Schijnwerpers op nieuwe inititiatieven

Annemiek Visser en Elly Waterman vertellen over het nieuwe initiatief Kunst aan den Rijn. Hun doel is om op vele plekken in Woerden kunst te tonen en de individuele kunstenaars te verbinden.

Dave Kortekaas en Marcel Fokke, oprichters van het RIE Theater vertellen over hun crowdfunding actie en hun plannen. Ben je er niet bij op 8 november, maar wil je wel doneren? Dat kan natuurlijk ook (Doneer hier)

De stelling van deze editie: 'Creativiteit zit in de genen'
Aan tafel beeldmaker/fotograaf Margo de Wijk, dochter van twee kunstenaars, en haar dochter Sabine van der Vooren, ook fotograaf. Bekijk eens de websites: www.portretkunst.com en www.sabinevandervooren.com

Hoe was het in de Romeinse tijd?
We krijgen bezoek van een aantal spectaculaire Romeinse gladiatoren. Zij worden geinterviewd over hun leven in Woerden, lang geleden, in de Romeinse tijd.

Muzikale omlijsting
Sophie de Bruijn: finalist Beste Singersongwriter van het Groene Hart, deelnemer Junion Songfestival
Saxofoonorkest Supersax

Aflsuiting met spannende cultuurquiz
Na afloop kunnen we informeel verder onder het genot van een drankje (of kopje thee).

 

Cultuurcafé - 28 augustus 2017

16 uur Cultuurcafé on tour, tijdens Kunstpark in het Westdampark

Cultuurcafé - 18 mei 2017

20 uur, Het Klooster, Woerden

Presentator Maarten Tuit gaat weer in discussie over cultuur. Spraakmakende gasten, intrigerende stellingen.

 

Cultuurcafé - 22 maart 2017

Babylon, Burg. van Kempensingingel 31, Woerden

De nieuwe presentator Maarten Tuit ontvangt de nieuwe wethouder van cultuur Yolan Koster.

Aan tafel een debat aan de hand van de stellingen: 

Je bent kunstenaar als je een vakopleiding hebt afgerond.
Je bent kunstenaar als je er je brood mee verdient.
 
Onder leiding van Maarten Tuit spreken:
Barend Houtsmuller, professioneel fotograaf en ICT-er
Michel Scholman - tattoo-age kunstenaar, Black Sea studio
Saja Katte - zangers, dutch academy of performing arts, X-Factor met Sway
Ratna Drost - actrice, danseres, zangeres, kunsthistorica, Master of the Arts ancient cultures
 
Uit de zaal
Heeft u nog een leuk / bijzonder cultuureel initiatief dat u onder de aandacht wilt brengen?

Cultuur Quiz
Met fantastische prijzen ;)
 
Ook zullen de kaders voor de culturele invulling van de Wasserij bekendgemaakt worden!

Volg ons op facebook op updates te ontvangen.

Cultuurcafé - 2 november 2016

Amateurtoneel & musical - bijzondere Woerdense producties
Musicalvereniging Sterallures, bestuursleden Jef Duijs en Esther Eskes.
Historische spelen regisseur Jimmy Plooij en één van de hoofdrolspelers Maarten Tuit.
Maarten zingt daarnaast een korte teaser uit de voorstelling.

Muziek: Talentenklas Het Klooster
Presentatie: Mariëtte van Slagmaat

Cultuurcafé - 21 september 2016, 20 uur

CULTUUR, COMMERCIE & SUBSIDIE
volop discussie over raakvlakken, snijpunten en tegenstellingen

Verbinding  Commercie & Cultuur:
met Woerden Marketing, Stadshart & Culturele veld
 
Culurele invulling op Defensie-eiland:
rol gemeente, geïnteresseerden, ontwikkelaar

Muziek &
Stand-up comedy: Joost Grundman


Tijdens twee tafelronden worden wordt naar aanleiding van twee vraagstukken gediscusseerd over de rol van cultuur, commercie en subsidie. Afgewisseld met een muzikaal en humoristisch intermezzo. En achteraf is natuurlijk volop gelegenheid te netwerken en verder te discussiëren.

Komt u ook 21 september?
20.00 uur, voormalige Wasserij, Defensie-eiland

1. Welke verbindingen kunnen we maken tussen cultureel en commercieel?
Het Citymarketingplan 2016 van de Stichting Woerden Marketing geeft een aanzet om cultuur en commercie waar mogelijk te verweven in marketingprojecten, met bijvoorbeeld  scholen en culturele instellingen. Zijn er al concrete voorbeelden? Hoe worden deze ervaren aan de kant van meewerkende partijen? Hoe kan worden samengewerkt om projecten naar twee kanten toe succesvoller te maken?
 
Een groot deel van het culturele veld (niet zozeer de verenigingen of stichtingen, maar juist de culturele instellingen) blijft afhankelijk van ondersteuning van de gemeente. Moet je hier streven naar verdere of volledige vermarkting of kan/moet subsidie hier ook een rol in (blijven) spelen?
 
De winkeliersvereniging Stadshart Woerden heeft vooral een actieve samenwerking tussen haar leden. Culturele activiteiten worden omarmd zolang deze een positieve invloed hebben op de verkoop. Kan er ook samenwerking zijn met culturele organisaties zonder een duidelijk winstoogmerk? Heeft de vereniging hier een visie op?

Aan tafel:
Kitty Kusters, Stichting Woerden Marketing
Jacqueline Engelhard, Kunstencentrum Het Klooster, Woerden
Sharon Lakerveld, Stadshart Woerden
 
2. Hoe is het gemeentelijk beleid inzake cultureel erfgoed De Wasserij op Defensie-eiland?
Is er behoefte aan invulling door culturele organisaties? Zijn er culturele organisaties die interesse hebben, maar hulp kunnen gebruiken? Is de gemeente bereid mee te financieren?  Hoe geïnteresseerde partijen benaderd zijn om te participeren? En hoe het er nu voor staat? Wilt u meer weten over hoe het gemeentelijk beleid op dit gebied in elkaar zit? Tijdens het Cultuurcafé vertellen partijen over hun insteek.

Aan tafel:
Junior Brandenburg, El-Rey, Woerden
Gert-Jan van Geerenstein, Cultureel ondernemer

 


Cultuurcafé 18 mei 2016

Gastheer Mark van Leeuwen nodigde deze keer jong talent uit om te vertellen over hun passie. Hoe wordt je de eerste jeugdstadsdichter? Is er veel dichttalent in Woerden? Muzikaal talent en gamedesigner in één. Versterken deze passies elkaar? Hoe krijg je als dansschool uit Woerden meer dan 400.000 volgers op Youtube? En tot slot: al gehoord van Get Airplay? Een kanaal waarmee jouw muziek in winkels gedraaid zal worden.

 

Cultuurcafé on Tour, 2 maart 2016, 20.00 uur

Locatie: Synergos, Gildenweg 7-A, Woerden

Vorig jaar presenteerden we onze ambitie ‘Woerden meest creatieve stad van Nederland - voorbij het gemiddelde’ en op 6 juli werkten we dit met velen van jullie uit in de oude Graansilo. Het was een energierijke bijeenkomst met veel ideeën. Jaco Kazius bracht dit prachtig in beeld in een tekening. Intussen heeft de gemeente deze ambitie overgenomen. Dat is toch geweldig!

In het komende cultuurcafé laten we weer vele initiatieven zien die passen in de thema’s van Woerden meest creatieve stad. Heeft u ook plannen of ideeën die u wilt delen? Laat het ons dan weten!
 

 

 

Cultuurcafé XL - 4 november

Locatie: Het Klooster te Woerden
Aanvang: 20.00 uur

Wat speelt er allemaal in Cultureel Woerden?  Schrijvers, kunstkenners, reizigers en cultuurliefhebbers schuiven weer aan.

 

 

1. Volg je droom
Na RTL Late Night schuift Matthijs van Brecht aan bij tafelheer Mark van Leeuwen tijdens het Cultuurcafé. Hij vertelt hoe zijn ziekte hem de stimulans gaf zijn hart te volgen en een kinderboek te schrijven. Met als resultaat het spannende fantasieboek Het Spiegelmysterie.
Ook Jolanda en Brecht van der Laan volgden hun hart en reisden de wereld rond. Deze reiservaringen leveren heel wat boeiende reisverhalen op.

2. Cultuurprijs Woerden
De tweede tafelronde kunt u kennis maken met de Jury van de Cultuurprijs Woerden: met aandacht voor de nominaties voor de Cultuurprijs Woerden. Wordt het weer een spannende race?

3. Herman Prins in de schijnwerper
Kunstkenner Frans Lander belicht het werk en de expositie van beeldend kunstenaar Herman Prins. Tijdens het Cultuurcafé kunt u dit werk zelf bewonderen in de kloostergangen.

De muzikale omlijsting van het Cultuurcafé wordt verzorgd door door “de Manne” en Merijn van Osnabrugge. Tijdens het cultureel netwerken spelen Willemijn en Thomas Schep (zang en gitaar) in de foyer. Ook stadsdichter Marco van der Bij is weer van de partij.

 

 

Brainstormavond - Woerden als meest creatieve stad
Cultuurcafé extra: 6 juli 2015, 20.00 uur, Oude Graansilo

meest creatieve stad

Woerden onderscheidt zich door een bovengemiddeld aantal evenementen en festivals, veel creatieve bedrijven en actieve kunstenaars en ongelofelijk veel vrijwillige inzet van de Woerdense inwoners voor kunst en cultuur. In alle geledingen van de Woerdense samenleving hebben culturele uitingen een verbindende en inspirerende werking en dit maakt het aangenaam wonen, opgroeien en oud worden in Woerden.

Om dit te behouden en nog verder uit te bouwen hebben wij, mede op verzoek van de gemeente, een ambitie voor cultuur voor de komende jaren geformuleerd: 

Woerden meest creatieve stad van Nederland (voorbij het gemiddelde).

https://youtu.be/cAW1tMxoeTQ

 Volgende cultuurcafé  'on tour' bij Galerie van Slagmaat
Woensdag 10 juni, 20.00 uur

Eind april ging de vlag uit in Woerden omdat de vernieuwde opzet van het Cultuurcafé een succes was. Woensdag 10 juni 2015 is het volgende Cultuurcafé, deze keer tussen de kunst bij Galerie Van Slagmaat aan de Leidsestraatweg 36.

De prestentatie in DWDD-sfeer is in handen van galeriehoudster Mariëtte van Slagmaat. Om 20.00 uur start de tweede editie van het vernieuwde Cultuurcafé: een programma van een uur en daarna cultureel netwerken met lokale live muziek.

Woerden heeft inmiddels een aardige staat van dienst als het gaat om succesvolle festivals. Aan tafel wordt uitgevist hoe je een festival programmeert. Gasten:
Ad de Goey (Shantyfestival)
Lisette Gastel (Woerdense Vakantie Week)
en Evert van der Zouw (Babypop)

Daarna worden kunstenaars geinterviewd over de ontdekking van hun creatieve kant. Wanneer werd het meer dan een leuke hobby? Waar lopen zij tegenaan bij hun verdere ontwikkeling? En de hamvraag: wordt je er rijk van? Gasten:
Silvia Veldkamp (iPhone art)
Guido de Haan (bronzen beelden)

De muzikale omlijsting van het Cultuurcafé wordt verzorgd door het duo Dick van Vliet en Marcel Kooijman en tijdens het cultureel netwerken speelt de Woerdense coverband Time Off.

In de galerie exposeren Tom van der Ouderaa en Seeger Baas met respectievelijk hele grote houtskooltekeningen en piepkleine schilderijtjes. In de Expositieruimte is ‘Aus alt mach neu –Recyclekunst van CYM’ te zien.

De entree is gratis en u bent van harte welkom.

Cultuurcafé 29 april 2015 - vernieuwde opzet geslaagd!

Op woensdag 29 april 2015 werd heel creatief en cultuurminnend Woerden van harte uitgenodigd voor het vernieuwde Cultuurcafé.  De presentatie van het Cultuurpodium was in handen van Mark van Leeuwen. Hij ging rond de tafel met bijzondere gasten over actuele onderwerpen en spannende projecten.

Wietske Merison,  Mariska van Geelen, Hans van Ommeren, Marco van der Bij en Theo Aarsen vertellen waar vrijheid voor hen voor staat. Hoe zij verleden en heden samenbrengen tijdens de viering van 70 jaar vrijheid.

Vervolgens hoorde Mark Will Stoof, Jaap den Ouden, Marcel Fokker en Mariëtte van Slagmaat uit over hun favoriete lokale festival. Wat mag je volgens hen écht niet missen tijdens het Woerdense festivalseizoen?  En wat ontbreekt er nog? Interviews worden afgewisseld met muziek van huisband Number Five en Wietske Merison.

De tweede helft verplaatste het programma  zich naar de foyer, voor een swingend muziekcafé, verzorgd door De Jazzmeneer.

Cultuurcafé 26 november 2014

Petra Bakker en gitarist Herwin Brillemans combineren dichten met muziek, CYM presenteert lokale computergame, intermezzo's door Jabbeyzz en kunstenaars vertellen over hun Limes kunstwerk. Bekijk het filmpje, proef de sfeer, en luister naar de achtergrondverhalen.

Cultuurcafé Woerden 26 november 2014

Cultuurcafé 24 september 2014
Thema "onder water"

We kregen commentaar van de bezoekers. Cultuurcafé is de verkeerde naam voor deze avond. Het is eigenlijk een cultuurpodium! Mmmm... daar zit wat in. Misschien een andere naam volgend jaar?

Er is heel wat aan cultuur te beleven in Woerden, maar we weten niet half wat er allemaal is. Onder water.... Als eerste zagen we de prachtige onderwaterfoto's van Willem Kolvoort. Gefotografeerd in Nederlandse sloten en wateren. Deze foto's waren eerder te zien in de gewelven van Het Kasteel.

Lex Albers vertelde over de rol die Woerden speelde bij de verdedingswerken van de Hollandse Waterlinie. Een stukje geschiedenis dat we nog elke dag zien als we langs de singels fietsen.

Ook mochten even proeven wat het begrip Pecha Kucha inhoud. Organisator Ruud Niewold gaf een presentatie in Pecha Kucha stijl. Wat het nu precies is? Volgens mij kun je daar alleen achter komen als je zelf gaat kijken & luisteren op 16 oktober.

De vergeten zangeressen van het vaderlandse lied  

Vervolgens spatte het plezier eraf bij De Vergeten Zangeressen van het Vaderlandse Lied. Wij mochten al even voorproeven van het Nachtklooster op 27 september. Na muziek, kwam circus. Anne van Circus Hannes vertelde hoe hij baan en zekerheid achter zich liet om van zijn passie voor het circus zijn werk te maken. Balancerend op ladders vertelde hij hoe hij met kinderen werkt, kinderen van allerlei pluimage, schoolkinderen, blinde kinderen, gehandicapte kinderen, weeskinderen in landen hier ver vandaan. Vol humor. Bevlogen. Indrukwekkend.

Bernadette van Hooven interviewde de Woerdense schrijfster Diana de Raaf over het boek "Tuinieren in je hoofd". Niks groene vingers, maar over hoe je je eigen grenzen aangeeft, niet altijd voor anderen denkt (de buurman heeft geen hoge boom om jou te pesten, maar omdat hij zelf geniet van de schaduw). Een ander perspectief scheelt vaak een hoop stress.

Tot slot konden we zien dat het brok graniet in Kamerik toch echt verdacht veel op de Woerdense Koe begint te lijken. Zet 13 december alvast in je agenda. Dan gaat ie op transport naar Woerden, om zich neer te vleien op het plein voor de bibliotheek.

Cultuurcafé tijdens Nachtcultuur, 29 maart 2014
Bij Bakkerij van Leeuwen

Geen foto's, of woorden, maar een korte filmimpresse, met dank aan Wijnand Brak.

Overzichtsfilm cultuurcafé Woerden - 24 maar 2014